Nu îți dori același lucru de două ori

Ultimul gînd care îmi stăruia în minte, înainte de a se întuneca totul în jurul meu și de a‑mi da ultima suflare, era că în sfîrșit mi-am încheiat socotelile cu viața asta de rahat, 70 de ani plini cu cele mai rele zile și luni pe care cred că le poate trăi un om, așa că sunt sigur că în sfîrșit, după atîta suferință, cei adunați în jurul meu pentru a fi lîngă mine în acele ultime clipe au putut vedea un zîmbet larg pe fața mea.

Lumina mă orbea și am avut certitudinea că există într-adevăr viață după moarte, și mai ales că există Rai, altfel ce ar fi putut însemna liniștea ce domnea în jurul meu, dar exact cînd senzația de bine începea să mă cuprindă am auzit o voce care mi-a pronunțat numele și a continuat să îmi vorbească pe un ton neutru:

Bună ziua, domnule client. Vă comunicăm că ați încheiat cu succes sesiunea de realitate virtuală pe care ați comandat-o. Conform contractului pe care l-ați semnat o vom începe imediat pe următoarea, identică cu anterioara, pe care o vom prelungi cu 20 de ani virtuali. Vă rugăm să vă relaxați. Operațiunea de transfer va începe peste 10 secunde și va dura 5 secunde.

10 secunde. Eram confuz dar am reușit să îmi amintesc unde eram. Comandasem o sesiune de realitate virtuală completă, o versiune de top ce oferea o viață fericită, plină cu de toate, frișca de pe tortul ofertelor companiei. Blestematul ăla de calculator s-a defectat! Am dat să deschid gura ca să țip, să spun ceva, să mă audă cineva, dar nu am mai apucat. Am auzit iar vocea:

3… 2… 1…

Un ultim gînd m-a străbătut înainte de a mă naște din nou în viața de care tocmai mă bucurasem că am scăpat: Doamne Dumnezeule, 90 de ani de suferință!

SFÎRȘIT

Dacă vrei să spui ceva...