Cum se montează o canapea în 17 pași simpli

1. Se cumpără o canapea. La fața locului, bărbatul a măsurat-o pentru a se asigura că încape în locul deja stabilit unde va fi poziționată.

2. Vine canapeaua acasă. Dă de-o bere băiatului de pe mașina de transport, pentru a-l ajuta să aducă canapeaua pînă la ușă.

3. Roagă pe vecinul de vis-à-vis să îl ajute să bage canapeaua în casă.

4. Începe o lungă serie de încercări, cu scopul de a băga respectiva canapea pe ușa de la intrare care se dovedește prea îngustă. Cu această ocazie se face apel la geometria în spațiu învățată în școală, se calculează unghiuri, se schimbă poziții, mîini… Se elimină o cantitate abundentă de transpirație și cîteva serii înfundate de înjurături la adresa constructorului blocului, la adresa proiectantului ușii care “a fost atît de tîmpit să facă ușile astea de căcat” și la orice altă adresă care, printr-un miracol, ar putea face canapeaua să treacă.

5. Ia o pauză, dă o bere. Apare nevasta care încearcă, timid, să ofere o soluție: “Gigele, nu e mai bine să o desfaci și o asamblezi în casă la loc?”. Răspuns: “Dragă, lasă că știm noi ce e de făcut!

6. Reiau seriile de încercări pînă își dă seama că nu merge și, într-adevăr, va trebui să o desfacă. Printre înjurături, aduce cheie, patent și șurubelniță și se apucă de treabă. Operațiunea decurge presărată cu trimiteri la origini ale celor care au gîndit “rahaturile astea de șuruburi” și a celor care “cum pizda mă-sii au băgat mîinile ca să pună piulițele astea aici?”.

7. Duce în casă toate părțile componente.

8. Mai dă o bere și mulțumește vecinului pentru ajutor.

9. Începe reasamblarea canapelei. După alte invective la adresa tuturor celor care au inventat ideea de canapea și pînă la cei care au executat-o exact pe aia la care se chinuie el acum, termină operațiunea. Pune canapeaua la locul destinat.

10. Vine nevasta, se bucură, îl laudă, se așază pe ea, îi mîngîie îmbrăcămintea. După aceea spune, “Hai să o desfacem, să vedem cum e desfăcută.” Și… surpriză! Nu se desface.

11. Încercări repetate de a desface canapeaua…

12. (înjurături, blesteme etc. etc.)

13. Dezasamblează canapeaua a doua oară, constată că mecanismul de pliere al canapelei are un șmerchez de care trebuie să ții cont dacă vrei să dormi pe ea și desfăcută.

14. O asamblează iar, de data asta bine.

15. Cheamă nevasta ca să se bucure și ea de rezultat. Îi desface canapeaua de cîteva ori ca să vadă și ea bine de tot că de data asta e-n regulă. Se așază amîndoi pe ea.

16. Nevasta descoperă o piuliță rătăcită pe jos. O astupă discret cu talpa și îi face vînt sub canapea.

17. Bărbatul concluzionează: “Nu se mai face mobila cum se făcea odată!

Dacă vrei să spui ceva...